Icon

Udruga članica

Planinarsko društvo Gromovača


Planinarsko društvo Gromovača Otočac osnovano je 1970. godine i aktivno djeluje sve do danas s manjim prekidom za vrijeme Domovinskog rata. Svoj naziv društvo je dobilo po vrhu Gromovača (1765 m) koji se nalazi u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit u srcu Rožanskih kukova. Upravljaju planinarskom kućom "Careva kuća" koja se nalazi na Begovači (1180 m) te od 2019. g. i Rossijevim skloništem.

Unatrag pet godina članovi društva sudjelovali su ili organizirali preko stotinu izleta i pohoda, uspješno su organizirali Opću planinarsku školu a posebno su ponosni na Malu planinarsku školu i sekciju malih planinara „Gromovi“. U 2022. g. uredili su Gromkovu stazu te se upisali u planinarsku obilaznicu Hrvatske. Važno je istaknuti kako su početkom godine povodom 90 godina organiziranog planinarenja u Otočcu te 50 godina PD Gromovača izdali monografiju „Planinarstvo u Otočcu“ autora Gojka Majetića. Neki od značajnijih planinarskih izleta bili su posjet nacionalnom parku Theth na sjeveru Albanije i uspon na najviši vrh Dinarida Maja Jezerce (2694 m.n.v.), uspon na najviši vrh Olimpa Mytikas (2917 m.n.v.), uspon na Triglav (2864 m.n.v.) u Julijskim Alpama u Sloveniji te obilazak Velebitskog planinarskog puta (VPP) koji je dug oko 100 km a koji su uspješno svladali u šest dana. Organizirani su izleti po južnim i sjevernim hrvatskim otocima koji su iznenadili svojom ljepotom i nerijetko teškim terenima i putovima. Članovi su se rado odazivali i sudjelovali na tradicionalnim pohodima u organizaciji prijateljskih planinarskih društava diljem Hrvatske. Najveći broj izleta ostvarivao se na najznačajnijoj i najdužoj Hrvatskoj planini – Velebitu a po mnogima i najljepšoj. No obilaze se i druge hrvatske planine Klek, Učka, Ćićarija, Papuk, Samoborsko gorje, Ličko sredogorje, dalmatinske planine, Dinara itd.

Društvo okuplja zaljubljenike u prirodu i društvo te trenutno broji 190 članova. Ukoliko i vi želite postati dijelom ove lijepe planinarske priče, kontaktirajte predsjednika društva Ivana Šporčića (095/851-2882) ili tajnika društva Nikolu Kostelca (091/233-4446).


Društvene mreže: FACEBOOK stranica Planinarskog društva Gromovača

Kontakti:

predsjednik društva Ivan Šporčić (095/851-2882) | tajnik društva Nikola Kostelac (091/233-4446)