Icon

Udruga članica

Košarkaški klub Otočac


Društvene mreže: FACEBOOK stranica KK Otočac

E-mail: Kontaktirajte KK Otočac putem email-a

OIB: 94387496760

Ive Senjanina 48, 53220 OtočacIzvješće o radu i aktivnostima Kluba od osnivanja do 1.7.2022.

Kronologija bitnih uspjeha na natjecanjima od osnivanja do 2022. godine i Plan rada za 2022. i 2023. godinuKošarkaški klub ˝Otočac˝ osnovan je 06.12.2001. godine, odnosno ponovno je reaktivirano njegovo djelovanje nakon završetka Domovinskog rata. Kao stvarni (povijesni) datum osnivanja kluba bilježi se siječanj 1971.godine koji je djelovao sve do početka Domovinskog rata.

Nakon preuzimanja KK Otočac postaje slijednik starog kluba te započinje se sa redovitim takmičenjem u B-1 ligi zapad gdje seniorska momčad svoje utakmice kao domaćin igra u Senju. Domaćistva u Senju se odrađuju sve do 2005.godine kada otvorenjem gradske dvorane u Otočcu napokon klub igra utakmice u svome gradu. Seniorska momčad je sve do sezone 2009/2010 postizala solidne rezultate, ali se nikada nije uspijela boriti za naslov prvaka.

U sezoni 2009/2010. postiže najbolji rezultat do tada osvajanjem trećeg mjesta kada se sve do zadnjega kola sa ekipama KK˝Stoja˝ i KK ˝Zamet˝ borila za ulazak u A-2 HKL.
Sezonu nakon toga 2010/2011. napokon se i ta želja nakon 10 godina od ponovnog pokretanja ostvarila i KK ˝Otočac˝ osvaja naslov prvaka u B-1 ligi zapad te time postiže i najveći uspjeh od svoga osnutka. Prve godine nastupanja u A-2 ligi zapad u sezoni 2011/2012 postiže iznimno dobar rezultat i završava sezonu kao treći u ligi. U sezoni 2013/2014 klub odlučuje zbog smanjenja troškova istupiti iz natjecanja sa seniorskom momčadi nastavljajući nastupati sa svim mlađim uzrastima.

Kroz treninge mlađih uzrasta kroz KK ˝Otočac˝ je od 2001. godine do danas prošlo nešto više od 300 djece. Sezone 2016/2017 Klub ima sve uzraste koji se natječu u svojim ligama po uzrastima i tada ta 15. godina od osnutka je značajna po tome što su kadeti kluba godište 2001. izborili nastup u 1. kadetskoj HKL. Ovaj rezultat je značajan po tome što je najbolji plasman ostvaren u sportu koji se smatra kraljicom sportova, a Otočac je tada kao grad uvjerljivo bio jedini grad u Hrvatskoj s najmanjim brojem stanovnika u odnosu na sve sudionike bilo koje 1. lige HKL neovisno o uzrastu.

Do 2008.godine javlja se problem ne igranje mlađih uzrasnih kategorija u redovnom prvenstvu već priključivanje u kasnijoj fazi ili igranje samo školskih prvenstava. Nakon gostovanja hrvatske seniorske A reprezentacije u Otočcu 01.sprnja 2008.godine sa vodstvom HKS-a te odigravanja jedne utakmice Svjetskog kupa u dvorani u Otočcu i taj problem je riješen.

Da naše ekipe mlađih uzrasnih kategorija nisu zalutale u ta natjecanja pokazuju rezultati mlađih kadeta i kadeta u sezoni 2009/2010. Kada mlađekadetska ekipa u konkurenciji 32 ekipe regije zapad ostvaruje plasman u 6 najopljih ekipa te joj plasman u 4 najbolje ekipe i borba za plasman na državno prvenstvo Republike Hrvatske bježi samo za 9 koševa razlike.

Osim gostovanja hrvatske A reprezentacije koja je u sklopu priprema za Olimpijske igre u Pekingu 2008.godine odigrala utakmicu Svjetskog kupa protiv Irana u Otočcu u sklopu obilježavanja 10 godina od osnutka KK ˝Otočac˝ odigrana je i revijalna utakmica između KK ˝Otočac˝ i KK ˝Zagreb Croatia Osiguranje˝ koje je u tome trenutku bio prvak države i aktivni sudionik Eurolige.

Također svake godine se organizira i Kup Gacka turnir za mlađe uzraste kroz koji svojim nastupima prolaze i selekcije najboljih klubova iz RH kao što: KK ˝Cedevita˝, KK ˝Zagreb˝, Škola košarke ˝ABC˝ - filijala košarkaškog kluba ˝Zadar˝, KK ˝Alkar˝ te još veliki broj drugih klubova.
Nakon pauze od jedne sezone i nenastupanja sa seniorskom momčadi klub ponovno kreće u natjecanja sa seniorskom momčadi u sezoni 2014/2015. Ekipa se sastoji od igrača iz vlastitoga pogona seniora koji su ranije igrali za klub te juniora kluba i 2 igrača ugašenoga KK ˝Gospić˝. Nastupaju u C-1 ligi jer se mora krenuti iz najnižega ranga. Nakon dvije sezone u C-1 ligi prelazi se u B-1 ligu centar i trenutačno se nastupa u toj ligi u sezoni koja traje 2016/2017.


Velika obljetnica 2016. godine - 15 GODINA KK OTOČAC i 45 GODINA KOŠARKE U OTOČCU

Povodom obilježavanja 15. godišnjice postojanja Košarkaškog kluba Otočac i 45 godina košarke u Otočcu 10. 12. 2016. u izložbenoj dvorani GPOU bila je otvorena tematska izložba uz prigodno druženje svih zainteresiranih građana. Košarkaški klub Otočac tom prigodom pozvao sve sadašnje i bivše članove, kao i sve ljubitelje košarke, da prisustvuju otvorenju izložbe te da kontaktiraju Klub ako posjeduju bilo kakve predmete ili dokumente (fotografije, novinske isječke i sl.) koji svjedoče o povijesti košarke u Otočcu. Otvorenje izložbe bilo je 10. 12. u 19 sati a mogla se pogledati do 22. 12. 2016. svakim radnim danom od 8 do 15 sati. Podatke o povijesti Kluba i stare fotografije možete pogledati na linkovima:

https://hrvatska-danas.com/2016/12/13/izlozba-15-godina-kosarkaskog-kluba-otocac-i-45-godina-kosarke-u-otoccu

https://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=14185&kat=78

Klub od 2001. godine do danas svake sezone gledajući sve uzraste odigra nekih 50-70 utakmica po sezoni kada se zbroje sve uzrastne kategorije.

Iz redova kluba je bilo više igrača koji su proglašavani sportašem Grada te i treneri su osvajali nagrade za najboljega trenera Grada.

Što se tiče košarke u Gradu Otočcu od 1971.godine KK Otočac je motor košarkaške igre u cijeloj Lici i promotor ne samo košarke već sporta i načina življenja. Današnja situacija je kao i te davne 1971.godine da smo ponovno jedini muški košarkaški klub na prostoru cijele Like.

Kako je arhiva tadašanje KK ˝Sloga˝ izgubljena ili vrlo oskudna nemamo previše podataka o rezultatima i uspjesima prije rata, ali iz onoga što je pronađeno (članci iz novina te usmena predaja) značajna godina je bila sezona 1982/1983. kada je tadašnja KK ˝Sloga˝ postala prvak regije Like, Primorja i Istre te se plasirala za nastup u A-2 ligu regije zapad.

Kasnije je kada se u predratnim godinama moralo obavezno nastupati u dvorani te nepostojanjem zadovoljavajuće dvorane nastavilo se igrati na vanjskim terenima Grada u nižem rangu isto kao što se igralo i kroz 1970-te na ekonomskom igralištu iza Srednje škole. U prijeratnim godinama se je nastupalo na vanjskom terenu uz Osnovnu školu.

Košarkaški klub je uvijek podržavao te jedan veći niz godina i organizirao zimsku ligu Grada Otočca u košarci.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i nemogućnosti korištenja od ožujka 2020. do listopada 2021. došlo je do znatnog osipanja polaznika, ali većom promidžbom i angažmanom svih uključenih u rad kluba vjerujemo da će se to promijeniti.PLAN RADA ZA 2022. – 2023. GODINU

Od 28.1.2022.g. do 1.7.2022. godine Klub je sudjelovao i proveo slijedeće aktivnosti: Nakon pauze od skoro dvije godine, točnije od 12.3.2020. godine uslijed odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite kada su obustavljena natjecanja svih rangova i kategorija radi pandemije virusa COVID-19 , pa do listopada 2021. godine nisu se održavali treninzi u dvorani. Nakon odluke Ministarstva turizma i sporta ponovo se vraćamo u dvoranu krajem 2021. godine.

Gostovanje kod prijateljskog kluba KK Pakoštane kada su jednodnevnom druženju sudjelovala dva uzrasta košarkaša i to 2007/2008 i 2009/2010 a odigrana je i prijateljska utakmica. Zahvaljujemo se KK Pakoštani i treneru Dinku na gostoprimstvu. Bila je to prilika da nakon dugo vremena odigramo utakmicu u gostima a košarkaši su se osim utakmice i treninga na otvorenom družili i uživali na proljetnom suncu. Izbivanje s parketa štetilo je svima posebice našim malim košarkašima koji su s radošću prihvatili prijedlog o jednodnevnom druženju, a kako su se proveli vidljivo je u galeriji i videozapisima na FB profilu KK Otočac.

KK Otočac nastavlja dalje sa pripremama za sezonu 2022/2023. Poziva još jednom sve svoje bivše članove da se ponovno priključe treninzima a isto tako očekujemo i nove članove na upisu svaki ponedjeljak, srijedu i petak u 18:30 u dvorani Srednje škole u Otočcu.

Početkom godine Klub je održao i skupštinu, izabrano je novo rukovodstvo i osmišljen plan daljnjih aktivnosti za 2022. godinu kroz projekt pod nazivom „Ubaci koš za KK Otočac“ koji se planira provesti tijekom 2022/2023 godine. Novi predsjednik Kluba je Oliver Bakarić, a članovi Upravnog odbora su Juraj Draženović, Dominik Orešković, Josip Orešković, Marko Pećarić, Tomislav Podnar i Tin Jergović.

Član Izvršnog odbora g. Josip Orešković je izabran za člana Izvršnog odbora ZSU Grada Otočca što je dokaz uvažavanja Kluba od strane lokalne zajednice, ali i pokazatelj da Klub želi aktivno sudjelovati i biti dionikom sportskih događanja a ne samo pasivni promatrač.

Dugogodišnja tradicija i važnost KK Otočac trebala se obilježiti 2021. godine kada se navršila 50. godina osnivanja Kluba. Podsjetnik za mlađe naraštaje kako je prvi otočki košarkaški klub osnovan davne 1971. godine pod nazivom Košarkaški klub “Sloga” i koji je djelovao do 1991. godine, a 2001. godine osnivanjem Košarkaškog kluba Otočac nastavljena je ponovo otočka košarkaška tradicija. Zbog već spomenutih mjera uslijed mjera radi pandemije Covid 19, Klub nije mogao održati obilježavanje velike obljetnice ali su u pripremi materijali od kojih bi se tiskala prigodna brošura o sportu koji je svakako u prošlosti obilježio grad Otočac.

O svakoj aktivnosti Kluba, gostovanjima i slično Klub obavještava javnost putem društvenih mreža (FB, Instagram) i objavama na lokalnim portalima.DUGOROČNI CILJEVI KLUBA:

Želja za unapređenjem življenja mlađe populacije putem učenja, takmičenja u službenim ligama krovnog Saveza, turnirima i prijateljskim utakmicama te promocija KK "Otočac" i samog grada Otočca kao jedne nove - stare košarkaške sredine i turističke destinacije;

Poticanje djece za bavljenje sportom odnosno košarkom i zdravim načinom života u lokalnoj sredini;

Treninzi 3-5 puta tjedno u dvorani ovisno o uzrastu (škola košarke, mini košarka, djevojčice/dječaci, pred kadeti, kadeti;

Kada dostignu razinu za uključenje u natjecanja u svome uzrastu onda u pravilu na tjednoj bazi jedna utakmica;

Razvoj motoričkih sposobnosti djece putem univerzalnih vježbi za koordinaciju kod samih početnika. Održavanje motoričkih sposobnosti u kasnijim uzrastima te razvoj brzine, agilnosti i eksplozivnosti. Učenje tehničkih elemenata košarkaške igre. Usmjerenim pristupom pojedinačno svakoga polaznika osposobiti za socijalnu komunikaciju ovisno o kognitvino-konativnim sposobnostima pojedinaca (u pravilu verbalna komunikacija sa zadatkom koji se mora riješiti pod tehničkim opterećenjem, individualno pripremljena za uzrast i pojedinca u uzrastu);

Tehničko-taktička obuka starijih uzrasta u kombinaciji sa svim prethodno navedenim postupcima koje su prošli u početnicima i školi košarke. Kroz vježbe koje zahtijevaju komunikaciju kako fizičku tako i verbalnu u parovima, grupama i timovima polaznici se uče međusobnoj suradnji i toleranciji osobnih različitosti te prihvaćanju svake osobe kao zasebne jedinke i prava pojedinaca. Uz to što uče svoj sport uče i osnove življenja te kroz natjecanje stječu vještinu prihvaćanja ishoda koji nisu jednodimenzionalni te ih na taj način se priprema i za kasniji život i rad kao odraslih osoba sa zdravim životnim i radnim navikama.

Tijekom 2023. godine Klub planira prijaviti putem Javnih poziva i natječaja projekt pod nazivom „UBACI KOŠ ZA KK OTOČAC“ o čemu ima pripremljenu dokumentaciju i plan provedbe, a isti bi se provodio tijekom 2023. godine.


Predsjednik Kluba
Oliver Bakarić